Rioolvervanging Bleiswijk

Van gemengd naar gescheiden riolering in Bleiswijk: Kleywegen in actie

Om met het veranderende klimaat het riool te ontlasten, worden nieuwe rioleringen gescheiden aangelegd. In plaats van schoon (hemel)water en vuilwater gezamenlijk af te voeren, wordt er nu voor gekozen om dit gescheiden te doen.

In een woonwijk te Bleiswijk had het bestaande riool de respectabele leeftijd van 50 jaar bereikt. De gemeente Lansingerland gaf de opdracht aan Kleywegen om de riolering te vervangen en een gescheiden afvoersysteem aan te leggen.


Opmetselen van een inspectieput.


Infiltratie voorkomt wateroverlast en droogte

Door vuilwater en relatief schoon water gescheiden van elkaar af te voeren, wordt er voorkomen dat bij heftige regenval het riool overbelast raakt. Het schone water wordt geïnfiltreerd in de bodem, waar het ook nog eens de functie heeft om de bodem niet uit te laten drogen.

Met de wateroverlast die de klimaatverandering met zich meebrengt, is door de hete zomers ook het probleem van droogte ontstaan. Kleywegen won de aanbesteding en verzorgde de nieuwe gescheiden riolering.

Het project kan in twee delen gezien worden: Het eerste deel omvat het vervangen van alle riolering tot en met de huisaansluiting. Vuilwater wordt via PVC-pijpen afgevoerd, met een klein stukje beton voor de aansluiting.

Het hemelwater is het andere deel, dat wordt via bodeminfiltratie afgevoerd. In het werk zijn betonputten gemaakt voor zowel hemel- als vuilwater.

De hemelwateraansluiting wordt aangeboden tot aan de erfgrens. Mensen krijgen de keuze of ze zelf hun regenpijp willen aankoppelen op het infiltratiesysteem. De vuilwateraansluiting wordt door de gemeente verzorgd voor hen. Tot de werkzaamheden van Kleywegen behoort uiteraard het weghalen van de oude bestrating, het graven van sleuven, het afvoeren van de oude riolering en nadat de nieuwe riolering geplaatst is, ook weer het dichtmaken van de sleuven en de bestrating aanbrengen.

Daarbij gaat het om een tijdelijke verharding, om eventuele bodemzettingen op te vangen. Als er geen zettingen meer zijn, volgt de definitieve bestrating.


Infiltratie riool

 

Communicatie met de omgeving erg belangrijk

Voor dit soort werk is communicatie met de omgeving heel belangrijk. Op tijd laten weten wanneer er wat gebeurt en proberen om zo compact en efficiënt mogelijk te werken, om zo min mogelijk hinder te veroorzaken. Ook die taak neemt Kleywegen graag op zich. Zij werken in ‘trein vorm’, dat wil zeggen dat alle benodigde werkzaamheden direct achter elkaar gedaan worden. Bestrating eruit, meteen de sleuven graven, daarna meteen de oude leidingen eruit, nieuwe er achteraan plaatsen, sleuven dicht maken en weer bestraten. Er wordt dus simultaan naar de eindstreep gewerkt.”


Aan de slag op locatie

 

Alle ontgravingen zijn met een kraan gedaan die is voorzien van GPS-apparatuur, met 3D-machinebesturing. Het voordeel is dat de nieuwe leidingen meteen digitaal worden geregistreerd voor de toekomst. De huisaansluitingen zijn met de GPS-meetstok gedaan, om dezelfde reden. Als toch alles nieuw gedaan wordt, dan is het zonde als niet meteen de correcte data geüpload wordt. Het werk is een continue revisie.

Opdrachtgever:

Gemeente Lansingerland

Uitvoeringsperiode:

Augustus 2021 – april 2022

Expertises:

Rioolwerkzaamheden

Locatie:

Rembrandtlaan, Bleiswijk