Appartementencomplex door Kleywegen in het groen gezet

Waarschijnlijk beschikt het gloednieuwe appartementencomplex Biesbos 225 in Amstelveen over de meest vriendelijke en gastvrije entree van Nederland. Kleywegen BV uit Woerden realiseerde daar een heuse ‘daktuin’, bovenop het dek van de parkeergarage onder het wooncomplex. Biesbos 225 is ontwikkeld door Forum Amstelveen Invest BV en Amstelveen Vastgoed CV.

Hoofdaannemer is Heddes Bouw & Ontwikkeling. Zij namen Kleywegen in de arm voor de aanleg van de groene ring om het statige pand. We spreken met Pascal Vonk, werkvoorbereider bij Kleywegen BV, over dit groene project.

 

 

Functioneel en esthetisch gaan hier hand in hand

“Na de sloop van het oude gebouw is men begonnen met de bouw van de parkeerkelder”, schetst Vonk. “Daar bovenop werd het nieuwe complex gebouwd, 18 verdiepingen hoog, goed voor 276 appartementen. Kleywegen heeft gezorgd voor de groene beleving rondom het gebouw, een groene cirkel die tot op 60 cm hoogte vanaf het maaiveld reikt. Om dat te kunnen realiseren zijn er keerwanden geplaatst, waartegen het talud gestort is.

Door toepassing van open bestrating met gras betontegels van Tebi is er een goed begaanbare promenade gemaakt, waarin gras en beton elkaar aanvullen. Naast het feit dat dit een weldaad voor het oog is, zorgt het open beton voor een optimale infiltratie van hemelwater. In deze tijden van klimaatverandering is dat een must. De afvoer van hemelwater geschiedt richting de sloot, ook daarvoor heeft Kleywegen de benodigde kanalen aangelegd. Daarnaast hebben wij de riolering van het complex aangesloten op de stadsriolering.”

 

 

Duurzaam wonen en duurzame mobiliteit op één plek

Bijzonder in het woonconcept is dat bewoners gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s. “Deze staan geparkeerd bij de laadpalen achter het wooncomplex, uit het zicht dus. De toerit naar deze parkeerplaatsen loopt omhoog en bevindt zich pal naast de ingang naar de parkeergarage. De parkeergarage is bedoeld voor bewoners die beschikken over een eigen auto”, legt Vonk uit.

 

 

Kleywegen heeft naast voornoemde werkzaamheden tevens zorggedragen voor de aanleg van de taludtrappen, alle verhardingen, de fietsenrekken en het benodigde hekwerk. “Voor de diverse soorten gras rondom het gebouw hebben we gebruik gemaakt van de diensten van Donker Groen.

Het eindresultaat mag gezien en genoten worden, het is mooi dat er aandacht besteed wordt aan goede groenvoorziening rondom dit soort gebouwen. Het draagt bij aan het welzijn van de bewoners en voorziet in een klimatologische behoefte. Ook voor de omgeving is de aanblik van het groene talud zeer aangenaam. Dit is bouwen anno 2022”, zegt Vonk tot besluit.

Opdrachtgever:

Heddes

Uitvoeringsperiode:

Week 10 tot 35 2022

Expertises:

Daktuin & Grondwerk

Locatie:

Biesbosch Amstelveen